top of page

Depression ur ett socialt perspektiv

 

Tabut kring depression

 

Precis som många andra former av psykisk ohälsa är depression ett ämne som anses mycket tabu att tala om. Ofta får folk som pratar öppet om sin depression höra att de “bara vill ha uppmärksamhet”, eller att “alla är lite ledsna ibland”.

 

Det händer ibland att personen som håller på att gå in i en depression inte själv känner av förändringen, utan att personens närstående istället upptäcker symptomen. Personer som lider av depression känner sig ofta otillräckliga och orkeslösa. De sover ofta dåligt samt förlorar intresse och engagemang för saker de vanligtvis tycker om.

 

Symptom

 

Några vanliga symptom på depression är sömnstörningar, känsla av skuld och värdelöshet, ångest, koncentrations-svårigheter och brist på aptit. Vissa blir oroliga och lättretade, andra blir försjunkna i sig själva och svåra att få kontakt med. Vid långtgående och djupa depressioner är det vanligt att självmordstankar förekommer, och därför är det viktigt att få hjälp om en är deprimerad.

 

 

Anhöriga

 

Som anhörig till någon med depression kan en försöka se till att personen inte går ifrån sina rutiner alltför mycket. Det har bevisats att det är läkande att vistas ute i naturen vid depression, så det kan vara bra att försöka få personen att t.ex. gå på promenader ibland. Depression är en sjukdom som går över med rätt behandling, och interaktion med anhöriga kan hjälpa mycket.

 

En folksjukdom

 

Depression är en mycket vanlig sjukdom och kan drabba vem som helst. Ungefär hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män drabbas någon gång under livet av depression, och enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lider drygt sex procent av västvärldens befolkning någon gång av sjukdomen. Det betyder att depression är vanligare än t.ex. diabetes och högt blodtryck, och en av våra största folksjukdomar.

bottom of page