top of page

Ångest ur ett socialt perspektiv

 

Normer

Vi ska träna, studera, vara med vänner

och familj. Gå på fester, vara sociala och

sova tio timmar varje natt. Idealet om

de perfekta livet är omöjligatt upprätthålla.

Det är en norm i samhället men det är inte

verkligheten. Nästan alla har någon gång

under sitt liv ångest. Trots detta är det

tabubelagt och är något de flesta inte

pratar om. Detta gör att den som lider av

mycket ångest känner sig konstig och

onormal. Det kan i sin tur vara en stor faktorer

till att man inte söker hjälp. Det känns som

ett bättre alternativ att hålla problemet för

sig själv än att erkänna att man inte klarar

av det som alla andra verkar klara av. Och när

man inte tar hjälp är risken stor att tillståndet

blir värre och värre.

 

 

 

Ångest har både långsiktiga och kortsiktiga konsekvenser. Under en ångestattack kan du ha yrsel, ont i magen, kallsvättas, ha spända muskler mm. Det är otroligt utmattande. Men det påverkar inte bara ditt mående i stunden utan också i längden. De långsiktiga konsekvensera av ångest är bland annat:

 

 

Mindre sömn

Att sova är ytterst viktigt. Det är då kroppen återhämtar sig och hjärnan bearbetar dagen. Men ångest resulterar ofta i att det är svårt att slappna av och sova. Ofta blir natten kort och ryckig. Mindre sömn under en längre period kan leda till att det blir svårare att koncentrera sig vilket kan resultera i att det är svårare att prestera i exempelvis skolan. Tex kan det bli svårare att plugga, ditt arbete blir inte lika effektivt och du kan få svårare att ta in information. Att vara social kan också komma att bli svårare och du kanske väljer att vara själv istället för med kompisar.

 

 

Hög koritsolhalt i blodet

Kortisol och adrenalin är stresshormoner som verkar i kroppen när man är stressad och har ångest. En person med GAD som kanske ofta har ångest eller är stressad kommer därför producera mer av dessa hormoner. Kortisol är viktigt för kroppen men när det produceras för mycket av det blir konsekvensera bli att imunförsvaret försvagas och man blir lättare sjuk under längre perioder. Blir man så pass sjuk att man måste sjukskriva sig från skolan missar man värdefull tid och hamnar lätt back i arbetet. Detta kan resultera i att betygen sjunker och man har mindre förutsättningar för att söka vidare till framtida utbildningar och jobb.  

 

 

Ångest påverkar också känslolivet.

Att ha ångest är mycket stressande, ansträngade och jobbigt. Det tar mycket kraft och därför är det lätt att fler saker blir känsligare. Små saker kan upplevas som större och jobbigare. Om du tex missar målet under en fotbollsmatch känner du dig totalt misslyckad istället för att tycka att det var lite otur och bättre lycka nästa gång. Ångesten kan på så sätt byggas på och bli värre och värre och i slutändan leda till depression.

 

 

Söker sig till alkohol, droger

När man inte får hjälp med sin ångest söker man sig till andra sätt att klara av det. En del söker sig till alkohol och droger för att försöka lindra ångestkänslorna. Det kan tyckas fungera som en tillfällig lösning. Men alkohol och droger kan inte ersätta riktigt hjälp och dessutom blir ångestkänslorna ofta starkare när man blir nykter igen. Detta gör att fler hamnar i missbruk då man känner att man inte klarar sig utan drogen. Det blir en ond cirkel som i många fall är svår att bryta. 

 

 

Anhöriga

Familj och vänner till en person som har mycket ångest kan lätt bli drabbade. Man kan känna sig maktlös, inte veta hur man ska hantera situationen, vad man ska säga eller göra för att hjälpa till. Man kan också känna sig bortglömd eftersom personer med ångest ofta väljer att stänga ute personer pga att de skämms.  

 

bottom of page