top of page

Serotonin

Serotonin

 

Serotonin är en signalsubstans som medverkar vid regleringen av vårt välbefinnande men också av regleringen av oro och ångest, sömn och vakenhet, mättnads och hungerkänslor, smärtupplevelser och vissa funktioner som andning. Serotonin behövs även för reflektionsförmågan och för vår koncentrationsförmåga. Låg serotoninförekomst i nervsystemet kan orsaka att vårt psyke försvagas, då uppstår risk för depression och att vi får ett antisocialt beteende. 

 

Det finns läkemedel mot depression som påverkar återupptagningen av serotonin i nervsystemet. När serotoninet stiger igen höjs vår sinnesstämning och vi kan se ljusare på tillvaron. Antidepressiva läkemedel fungerar på samma sätt som ”vanliga” mediciner de ökar aktiviteten av olika signalsubstanser i hjärnan, tex en antidepressiv medicin som heter SNRI. Den ökar signalsubstanserna serotonin och noradrenalin.

Motion och bra matvanor är också viktigt för välmåendet. Om serotoninet minskar får vi bla ångest, rädsla och vi får också sämre självkänsla. Proteinet  TPH-2 påverkar regleringen av serotonin, det är viktigt att även serotoninbalansen ligger på rätt nivå i kroppen.  Den största delen serotonin finns i tarmkanalen, ca 90 % och används för regleringen av tarmrörelserna. Resten finns i hjärnan och vårt nervsystem och det påverkar bla vårt psyke.

 

hormoner i obalans

Alla ”må bra hormoner” är nödvändiga för att öka vårt välbefinnande.

 

Kroppens uppgift när det gäller hormoner är att vara självbalanserade i sin hormonproduktion och att alltid försöka hålla rätt hormonnivå. När eller om hormonnivån rubbas kan det leda till tex depression. Då hamnar signalsubstanserna i hjärnan i obalans.  

 

olika påfrestningar kan göra så att stresshormoner utsöndras i blodet, då fortsätter hjärnan att producera alldeles för mycket av dessa hormoner och detta leder leder till att vi är på helspänn nästan hela tiden. Det är inte heller bra. 

 

Om det redan finns mycket av ett visst hormon i kroppen minskar produktionen av det hormonet. Ofta sker minskningen i flera steg, genom att överskott av ett hormon hämmar bildningen av ett annat hormon, som har till uppgift att stimulera bildningen av det första hormonet.

Om det finns för lite av ett hormon känner den hormonbildande körteln av detta och ökar sin produktion. I den här processen använder kroppen ofta ett mellanled i form av ett stimulerande hormon vars produktion först ökar. Det stimulerande hormonet bidrar till att öka produktionen av det hormon vi har en minskning av.

 

Enzymer är också en del i denna process. Mineralämnen, vitaminer eller hormoner kan inte vara verksamma i kroppen utan enzymer, eftersom enzymet bla bryter ner signalsubstanserna i synapsspalten. 

bottom of page