top of page

Stress ur ett socialt perspektiv 

 

Individen

 

En person som är stressad påverkas mycket mer av stressen än att hen bara känner sig stressad. Till exempel så kan stress leda till förhöjt blodtryck även i vila, att musklerna blir spända och värkande, magont, hjärtklappning, spänningshuvudvärk och att kroppen känns stel, spänd och gör ont. Man kan också vara trött fastän man har sovit länge och ha svårt att somna på kvällen då man har svårt att koppla av och varva ner. Dessutom kan de olika hormonerna som utsöndras i blodet med tiden leda till att man får minnes- och koncentrationssvårigheter. Det kan leda till en sämre prestation i skolan eller på jobbet, vilket i sin tur kan vara en stressfaktor om man har höga krav från sig själv och omgivningen.

 

Psykologiskt så kan man känna sig likgiltig inför det som händer omkring sig. Då man även kan känna sig uppgiven och trött kan det leda till att man undviker sociala kontakter. Det är också lätt att fastna i negativa tankar när man är stressad vilket kan leda till ångest och att man känner sig nedstämd och orolig. Stressen kan också göra att man lätt blir irriterad och otålig över småsaker. På grund av att man känner sig stressad och inte hinner med allt man planerat är det lätt att välja bort vila, fritidsaktiviteter, nöjen och kontakt med vänner och släkt. Detta gör att det du mår bra av och finner avslappnande inte blir av vilket leder till en konstant stress som bryter ner dig och tär på din mentala hälsa. 

 

Dessa faktorer tillsammans kan leda till att man behöver alkohol, nikotion, koffein eller sömnmedel för att orka med vardagen. Det beror på att när kroppen reagerar på stressen med ”spela död”-reaktionen kan det efter en tid leda till att nervsystemet forsätter att försöka bygga upp kroppen, trots att den förbrukar mindre energi än vanligt. Detta leder till att behovet av tröst ökar vilket får konsekvenserna av att man börjar äta mer fet mat och socker eller tar till alkohol och nikotin som tröst.

 

En person som lider av en långvarig stress löper stor risk att utveckla utmattningssyndrom, sorg, nedstämdhet eller depression. Om man som sagt finner tröst i socker, fett, alkohol eller droger kan det i sin tur leda till övervikt eller missbruk. 

 

Omgivningen

 

När en person är stressad så påverkar det även de människor runt om kring den. De kan ha svårt att förstå personens känslor och tankar och kan därför känna sig maktlösa eller otillräckliga när personen mår dåligt av stressen. Då personen också kanske prioriterar bort vänner och familj på grund av att hen inte känner att hen hinner så kan vännerna känna sig bortglömda och bortvalda. 

 

Stressen kan även smitta av sig till omgivningen, om personen till exempel är stressad över ett skolarbete kan det leda till att även kompisarna blir stressade. Detta är på grund av att de kan känna att om deras kompis jobbar så mycket så måste även de jobba mycket för att vara lika bra och klara uppgiften. 

 

Normer i samhället

 

I samhället finns det normer som påverkar oss och bidrar till att vi kan bli stressade. Det kan till exempel vara normer och förväntningar från familjen om att du ska vara högutbildad och ha bra betyg. Då kan rädslan för att misslyckas och inte få högsta betyg på ett prov vara stressande. Man kan också ha högra krav på sig själv om att alltid prestera bra både i skolan och på fritiden. 

 

Det finns även sociala krav och normer om att man ska vara en bra kompis som alltid säger ja när någon vill ses eller behöver hjälp. Detta kan vara väldigt stressande då du tar på dig för mycket ansvar och uppgifter som du inte hinner med. Istället för att då säga nej ökar man tempot ytterligare för att inte betraktas som tråkig eller otrevlig.

 

 

Källa:

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Stress/

http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Stress/

bottom of page